Мексиканските власти арестуваха генерал и двама други членове на армията за предполагаема

...
Мексиканските власти арестуваха генерал и двама други членове на армията за предполагаема
Коментари Харесай

Мексиканските власти арестуваха генерал и двама други членове на армията по случая с изчезналите студенти

Мексиканските власти арестуваха военачалник и двама други членове на армията за хипотетична връзка с изгубването на 43 студенти в южно Мексико през 2014 година Това са съобщили в четвъртък от държавното управление, представени от АП.

Помощник-секретарят по публичната сигурност Рикардо Мехия сподели, че сред задържаните е бил командирът на армейската база в Игуала, щата Гереро през септември 2014 година, когато са били отвлечени студенти от коренен училищен лицей. Меджия сподели, че скоро се чака четвърти арест.

Мехия не заяви имената на задържаните, но пълководец въз основата Игуала по това време е Хосе Родригес Перес, тогава полковник. Едва година след изгубването на студентите и откакто фамилиите на изчезналите студенти към този момент повдигнаха съмнения за военно присъединяване и желаеха достъп до базата, Родригес беше нараснал в бригаден военачалник, добавя news.bg. 

Припомняме, че предишния месец държавна комисия за истината, която преразследва случая, издаде отчет, в който се показва, че  Родригес е виновен за изгубването на шестима от студентите.

Заместник-министърът на вътрешните работи Алехандро Енсинас, който управлява комисията, сподели предишния месец, че шестима от изчезналите студенти са били държани живи в продължение на дни, след което са били предадени на Родригес , който е наредил да бъдат убити.

Докладът назова изчезванията  " държавно закононарушение ", наблягайки .

Многобройни държавни и самостоятелни разследвания  през годините не съумяха да изяснят случилото се с 43-те студенти .  Ролята на армията в изгубването на студентите от дълго време е източник на напрежение сред фамилиите и държавното управление. От самото начало имаше въпроси по отношение на познанията на военните за случилото се и вероятното им присъединяване. Родителите на учениците от години упорстваха да им бъде позволено да претърсят военната база в Игуала. Едва през 2019 година им беше даден достъп.

Малко след отчета на комисията по истината,  Главната прокуратура разгласи 83 заповеди за арест, 20 от тях за членове на армията.  Тогава федерални сътрудници арестуваха Хесус Мурило Карам, който по това време беше основен прокурор.

Съмненията нарастваха през седмиците след оповестяването на заповедите за арест,  защото не бяха оповестени арести.  Администрацията на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор също сътвори по-тясна социална връзка с военните, в сравнение с която и да е друга до момента.

Президентът настоя да трансферира новосъздадената Национална армия под цялостна военна власт, а неговите съдружници в Конгреса се пробват да удължат времето, в което военните да продължат да извършват полицейска роля по улиците до 2028 година

В четвъртък Мехия също отхвърли всевъзможни догатки, че Хосе Луис Абарка, който беше кмет на Игуала по това време, ще бъде освободен от пандиза, откакто арбитър го освободи от отговорност за отвличането на студента въз основа на липса на доказателства. Дори без усложненото обвиняване за похищение, Абарка към момента е изправен пред други обвинявания за проведена престъпност и пране на пари, а Меджия сподели, че последното решение на съдията ще бъде оспорено. Съдията по същия метод оправда 19 други, в това число мъжа, който беше служител на реда на Игуала по това време.

Центърът за правата на индивида Miguel Agustin Pro и други неправителствени организации, които поддържаха фамилиите на студентите, обявиха в взаимно изказване в четвъртък, че държавното управление до момента не е уведомило фамилиите за делото против Родригес, нито за обвиняванията, пред които ще бъде изправен.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР